GFCF

 

Gluten free casein free diet GFCF dieta je dietou, při které se kombinuje  bezlepková dieta a dieta bez mléka.

Gluten – lepek

Je látka obsažená v obilných bílkovinách. Vyskytuje se v pšenici, žitu, ječmeni. Diskutabilní zůstává oves, u kterého záleží na zpracování. Vzhledem k tomu, že je většinou zpracováván společně s ostatními uvedenými obilninami, bývá považován spíše za nevhodný a bývá rovněž vylučován. Součástí lepku je gliadin, na který mohou přehnaně rovněž reagovat někteří jedinci.

 Běžně používaná mouka vyrobená z obilí se vyskytuje prakticky všude. Najdeme ji v chlebu, pečivě, knedlících, oplatkách i sušenkách. Je součástí technologických postupů při výrobě salámů, buřtů, párků či klobás. Základem výroby piva je zase pšeničný slad. Ten se vyskytuje i jako součást dětmi oblíbených kukuřičných lupínků - corn flakers. Sladový sirup je zase součástí téměř všech bonbónů. Naprostá většina kupovaných instantních polévek a omáček, obsahuje lepek buď ve formě jíšky, nebo jako součást těstovin. Lepek najdete i tam, kde by jste to nikdy nepředpokládali. Nachází se v některých zubních pastách, v lepidle poštovních známek či obálek, nebo v kosmetických výrobcích.

Mléko a kasein

Složení mléka je odlišné v závislosti na tom, od kterého savce mléko pochází. V zásadě se mléko skládá zejména z vody, dále z mléčného cukru – laktózy, který se dále skládá z glukózy a galaktózy. Dále jsou to bílkoviny – laktalbumin a laktoglobulin. Dále je zde obsažen mléčný tuk a minerální látky.

Potraviny - co smíme a co nesmíme

Jednoznačně poznat, které potraviny jsou pro dietu s vyloučením lepku a mléka stoprocentně bezpečné a které nejsou, není jednoduché. Jednou z cest je vždy číst složení potravin vytištěné na etiketách, popřípadě informovat se přímým dotazem u výrobce příslušného výrobku. I když jsou výrobci povinni přesně označovat složení potravin, ne vždy je toto ustanovení plně respektováno. O něco jistější je nakupovat výrobky přímo ve specializovaných prodejnách, kde se vám dostane i odborné rady. U nás najdete potraviny vhodné pro tuto dietu například prodejnách zdravé výživy. Užší sortiment je k dispozici v některých supermarketech.

Potraviny zakázané - obsahující lepek

Obiloviny 
Pšenice, ječmen, oves, žito, špaldová pšenice a výrobky z nich vyrobené (mouka, chléb, pečivo, knedlíky, lívance, palačinky, bramboráky, vločky, kroupy, těstoviny, kaše, koláče, dorty, zákusky, piškoty, oplatky, sušenky, strouhanka, cereálie, müsli, cornflakers (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Konzervované, mražené a rafinované potraviny
Paštiky, masové konzervy, hotové omáčky, hotová zeleninová jídla (bývají zahuštěné moukou), ovocné přesnídávky, obalované mražené ryby a rybí prsty (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Masové výrobky a uzeniny
Párky, klobásy, salámy, sójová masa, jelita, prejty a ostatní masové výrobky (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Nápoje
Nápoje vyrobené z ječmene (pivo, sladové mléčné výrobky), Melta, Malcao, Bikava, kávovinové náhražky.

Hotová instantní jídla
Polévky, omáčky, zálivky v prášku, jíšky a jiná hotová jídla (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Koření a dochucovadla
Směsi koření, některé kypřící prášky na pečení (často obsahují mouku), sójové omáčky, worcestrové omáčky, kečupy, hořčice, dressingy, majonézy, tatarské omáčky, obilný ocet, bujóny v kostce (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Sladkosti
Bonbóny, karamelky, tyčinky, fondátové cukroví, některé pudingové prášky, Nugeta, čokoládové krémy, zmrzliny (pokud nejsou označené jako bezlepkové). 

Ostatní
Výrobky se "skrytým" lepkem jako je hydrolyzovaný rostlinný protein, texturovaný rostlinný protein a všechny deriváty pšenice, ječmenu, žita a ovsa včetně sladu, upraveného potravinářského škrobu, pojivových látek, plniv a dochucovadel.

Potraviny zakázané - obsahující mléko nebo látky pocházející z mléka 

- mléko, máslo, tvaroh, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, podmáslí, syrovátka 
- krémy na zákuscích, dortech, některé polevy, čokolády a žvýkačky 
- kasein, laktóza, galaktóza, všechny látky začínající na lakt- 
- mléčné proteiny, vysokoenergetické potraviny a nápoje s označením, že obsahují proteiny, (většinou se jedná o proteiny mléčné) 
- některý chléb, pečivo, zákusky, sušenky, oplatky, sójové sýry 
- některé léky, vitamínové preparáty a kosmetické výrobky 

Potraviny povolené

- Zelenina 
- Ovoce - Vejce 
- Maso, drůbež, ryby
- Rýže, rýžové otruby, rýžová mouka
- Amarant, amarantová mouka a těstoviny
- Brambory, bramborový škrob 
- Kukuřice, kukuřiční mouka, kukuřičný škrob
- Luštěniny (fazole, čočka, hrách, cizrna)
- Sója, sójová mouka
- Pohanka, pohanková mouka, pohankové pukance
- Jáhly, jahelná mouka, jahelné pukance
- Ořechy, semínka, kokos
- Přírodní ovocné a zeleninové šťávy, mošty 
- Bylinné čaje, minerální vody
- Rostlinné oleje, tuky a margaríny

Dále všechny výrobky výslovně označené jako bezlepkové a bez mléka. 

Bezlepkové výrobky bývají kromě slovního označení ještě označovány symbolem přeškrtnutého klasu. 

Zahraniční výrobky mohou být označeny textem v příslušném jazyce - gluten-free, no gluten, glutenfrei, sensa glutine, sans gluten …

Mudr. Utěšený (brněnský gastroenterolog, který je nakloněný názoru, že GFCF dieta může zmírnit /někdy i dost výrazně/ symptomy autismu) doporučuje následující:

  • Zaveďte dietu /bez lepku a kaseinu/ striktně na 3 měsíce.

NEZALEKŇETE SE ABSTINENČNÍCH PŘÍZNAKŮ (DÍTĚ SE MŮŽE PŘECHODNĚ ZHORŠIT, JEHO TĚLO MŮŽE REAGOVAT NA ÚBYTEK OPIOIDNÍCH PEPTIDŮ V TĚLE.

  • Test musí být opravdu striktní a dlouhodobý (minimálně 3 měsíce, aby se stihli případné opioidní peptidy z organismu dítěte vyloučit
  • Po 3 měsících zhodnoťte, jestli Vaše dítě vykazuje změny (je přítomnější, má menší zažívací problémy, zmírnila se smyslová stimulace, lepší oční kontakt, vyšší práh bolesti, lepší spánek atd.…)
  • ROZHODNUTÍ, ZDA S DIETOU POKRAČOVAT JE JEN NA VÁS. 

Tento 3 měsíční test se velice doporučuje. Dítěti tím neublížíte, alespoň si vyzkoušíte jeho reakce na dietu. Je možné, že na ni vůbec nebude reagovat a vy si budete více jisti, že dieta pro něj není. Pokud dítě změny udělá, většinou rodičům stojí za to v dietě pokračovat.

Odkazy:

http://www.srp-terapeut.cz/autismus-gfcf-dieta-doporuceni-mudr-uteseneho

http://www.gfcf.unas.cz/home.html

http://ojarovi.blogspot.cz/2009/03/o-diete-gfcf.html

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/gfcf-dieta.php

http://is.muni.cz/th/102432/fsps_b/Spektrum_autistickych_poruch_a_GFCF_dieta.pdf


 

GAPS

 

GAPS je zkratka pro dietu, nebo nechceme-li to přímo nazývat dietou, můžeme jen říci speciální způsob stravování. V angličtině zkratka GAPS doslova znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME, což při překladu do češtiny popisuje to, že naše střevní flora, tedy bakterie které máme ve střevech, má obrovský vliv na stav naší psychiky a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav. V praxi to tedy znamená, že stav našeho zažívacího systému je v podstatě klíčovým bodem našeho zdraví.

V současné době je tato dieta velice populární pro rodiče dětí s autismem. Nutno  ale podotknout, že tato dieta je také lékem na většinu autoimmuních nemocí,  jako je například Crohnova choroba, ulcerózní kolitída, epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, proti-plísňová dieta, diverkulitída, chronické průjmy a zácpy a dalo by se vyjmenovat mnoho dalších poruch a nemocí, které byli definitivně pozitivně ovlivněny touto dietou.

A jak vypadá taková dieta?

Vyznačuje se vynecháním všech obilovin, rafinovaných cukrů a cukru mléčného tedy laktózy. Je plná kvalitních nasycených tuků v podobě kvalitního másla, sádla a kokosového oleje. Je bohatá na ořechy a semínka a potěší také příznivce masa, protože toho tu není nikdy málo. Důraz se zde klade na specifický způsob přípravy některých potravin, aby se tím předcházelo potížím s trávením. Navrací se tedy k tradičním metodám kvašení a nakládání atd. Základem celé diety je kvalitní a dlouho vařený vývar, který patří k tradičním jídlům v české kuchyni. To vše je doplněno kvalitním probiotikem.

Na jakých potravinách je GAPS dieta založena?


GAPS dieta doporučuje velké množství živočišných potravin s velkým podílem saturovaných tuků. Povolena je i veškerá zelenina kromě brambor, sladkých brambor a pastiňáku později se do stravy zařazuje zralé ovoce a ořechy a jako sladidlo se používá přírodní med. Dále velký důraz se klade na dostatečnou konzumaci domácích fermentovaných potravin, zejména zeleniny, domácího jogurtu a později i kefíru.

Co je ze stravy potřeba vyřadit?


Veškeré obiloviny, škroby, cukr, všechny mléčné výrobky kromě doma kvašených. Dále všechny polotovary, všechny konzervanty a další přidané látky.

Více informací o vhodných a nevhodných potravinách a receptech v internetových odkazech.

Odkazy:

http://zivakultura.cz/

http://www.ninanohejlova.cz/index.php/cz/gaps-dieta/uvod-co-je-gaps-dieta

http://vyzivujicitradice.cz/tag/dieta-gaps/#&panel1-1

http://www.autistickedite.cz/dieta-gaps

http://vyzivujicitradice.cz/tag/dieta-gaps/#&panel1-10

Partneři

Jan Olomouc

Kontaktujte nás

Jdeme Autistům Naproti z.s.

Žilinská 198/26a

77900 Olomouc

Informujte se

E: jan.olomouc@gmail.com

T: 608 366 835